top of page
  • Foto van schrijverWouter Melkert

In coronatijd is er weinig marge voor fouten



Geschreven: oktober 2020


Ik heb lang nagedacht of ik dit artikel wel moest schrijven. We hebben te maken met een stevige crisis die veel mensen op verschillende manieren raakt. Mensen worden ziek en verliezen dierbaren, velen voelen zich in hun vrijheid aangetast en ondernemers hebben het zwaar. Ik heb ervoor gekozen om wel mijn boodschap te delen met ondernemers die het op dit moment lastig hebben. Mijn intentie is zuiver en het zou niet eens in me opkomen te profiteren van deze tijd, omdat ik echt wil helpen.

Het overgrote deel van de mensen in onze samenleving heeft stress. Dit is niets nieuws. Dit was voor de coronacrisis ook al zo. Sommigen spreken er zelfs van dat 95% van de mensen in Nederland negatieve stress heeft. Wanneer ik echter aan een groep mensen vraag wie er stress heeft, dan steekt bijna niemand de hand op? Willen ze het dan niet toegeven? Nee stress is een sluipmoordenaar. Het pakt iedere dag een heel klein stukje van jou intellect, gezondheid en geluk. Net genoeg om het na verloop van tijd wel te voelen, maar ook weinig genoeg om het niet door te hebben. Wil je weten hoe je stress herkent? Heel simpel, wanneer je merkt dat je veel gedachten hebt die door elkaar lopen, vaak twijfelt over keuzes, vaak keuzes heroverweegt, moeite hebt om in de actie te komen of eigenlijk gewoon vaak een vol hoofd hebt, dan heb je stress. Wanneer je het zo bekijkt klinkt die 95% nog niet zo heel gek toch? Want zeg nu eens eerlijk... wie heeft er tegenwoordig niet een hoofd vol gedachten?


Terug naar de titel van dit artikel: "In coronatijd is er weinig marge voor verkeerde keuzes." Ik richt mij in dit artikel vooral tot ondernemers, DGA's en managers. Veel bedrijven hebben het moeilijk. Soms gaat dit om de financiën, maar veel bedrijven worstelen ook met vraagstukken over hoe ze hun team op afstand moeten aansturen, het team bij elkaar kunnen houden en hoe ze iedereen mentaal en fysiek gezond kunnen houden. Hoe communiceer je met elkaar in deze tijd en hoe zorg je dat je een team blijft en niet een groep losstaande individuen wordt? Hoe werf je nieuwe klanten als je niet kan netwerken of afspraken kan maken om langs te gaan? Hoe zorg je dat je de medewerkers alle faciliteiten geeft die ze nodig hebben om thuis te werken of veilig op kantoor te werken, zonder dat de kosten de pan uit rijzen? Zomaar een greep uit de vragen waar veel bedrijven nu mee kampen. En zoals al gezegd, alles en iedereen staat onder druk. Daardoor is de marge voor fouten ongekend klein.


Maar hoe zorg je dan dat je in één keer het juiste besluit neemt? Het antwoord is, door de rust te bewaren. Ik zal je uitleggen hoe dit werkt. Van oudsher is de meest gebruikte oplossing voor drukte en problemen nog harder werken. Maar kan het nog wel harder? Zit je niet al aan het maximum? Deze nieuwe tijd vraagt om creatieve en slimme oplossingen. Wat veel mensen echter niet weten is dat wanneer je onder druk staat of stress ervaart, je veel minder goed instaat bent om goede oplossingen te bedenken. Wanneer we stress hebben, dan komen we in de overlevingsstand. Dit betekent biologisch gezien dat ons hele systeem, zowel lichaam als geest, zich in de vecht of vlucht modus zet. Hierdoor komt de focus volledig te liggen op de korte termijn. Dit systeem was in de oudheid heel handig, toen de bedreigingen en angsten die we kenden vooral nog fysiek waren. Werd je aangevallen door een andere stam of een wild dier, dan had je twee opties... je kon vechten of vluchten. De problemen die we vandaag de dag kennen zijn vaak veel meer van mentale aard. Ze vereisen geen fysieke actie, waardoor de spanning in het lichaam niet wordt omgezet in beweging. Dit zorgt er vervolgens voor dat we niet de hormonen aanmaken die helpen bij de ontspanning, waardoor we in de overlevingsmodus blijven en dus nog alerter worden. Hierdoor nemen we nog meer potentiële problemen waar. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uitkomt.


Door deze korte termijnfocus op overleven zet een bepaald deel in ons brein uit, de amygdala. Doordat dit deel uitzet worden bepaalde andere delen, die juist zorgen voor creativiteit en oplossend vermogen, weggedrukt en nauwelijks meer actief. Zie je hier ook hetzelfde probleem ontstaan als ik? De situatie vraagt om een intelligente en creatieve oplossing, maar door de stress die erbij komt kijken, kan je niet meer volledig vrij en helder nadenken, waardoor je het probleem niet opgelost krijgt en je dus nog meer stress ervaart.


Hoe kom je hier dan uit? Door te leren hoe je rust bewaart in dergelijke situaties, door te leren hoe je door stress heen kunt ademen, door meer vragen te stellen en de opties goed in beeld te krijgen. Door wanneer het druk wordt, niet te versnellen, maar juist een moment van rust in te bouwen, prioriteiten te stellen en dan pas in beweging te komen. Dit kost geen tijd, dit bespaart tijd!


Wat je NU zelf al kan doen is het volgende. Merk je dat je veel gedachten hebt, neem dan even een korte break. Jouw brein zal je proberen te overtuigen dat je hier geen tijd voor hebt, maar doe het toch. Adem een paar keer diep in en uit en schrijf vervolgens op wat je allemaal nog moet doen, de vragen die in je opkomen, de twijfels die je hebt, de doemscenario's, maar ook de potentiële oplossingen. Schrijf alles van je af. Leg het papier heel even weg en adem nog een paar keer diep in en uit. Bekijk het papier dan nogmaals en breng prioriteiten aan. Wanneer het gaat om keuzes maken, breng dan in beeld welke opties je hebt en werk ze dan eens goed uit. Kijk naar de voors en tegens en maak vervolgens vanuit rust een keuze. Luister hierin eerder naar jouw intuïtie dan naar het stemmetje in je hoofd. Ik hoop dat je dan de rust vindt om de juiste keuzes te maken, zodat je ook in deze onrustige tijd, meer rust kunt vinden en kan afstralen op jouw omgeving. Want rust zorgt voor vertrouwen. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij jouw team, de klanten en de mensen waar je mee samenwerkt. Alleen vanuit rust kom je samen met jouw team en jouw klanten op een goede manier deze periode door. Veel succes!


Mocht je meer willen weten over hoe je rust vindt, dan ga ik graag het gesprek met je aan. Mocht je vragen of opmerkingen hebben aan de hand van dit artikel, stuur me dan een berichtje en ik beantwoord ze met plezier en aandacht.

bottom of page